Saturday, February 28, 2009

Spring is coming; petani tidak menangis lagi..


flower buds is break, after ecodormancy been satisfied. 



Daily journey to lab and department.


Winter is almost at the end. Gainesville becoming much greener and warmer lately. There is no snow here to begin with, but the winter temperatures are among the coldest in 10 years. Other places? Morocco has snowing and becoming flooded (say Suhaizi Nebraska). In Melbourne, say Abdul Jabbar, the temperatures goes up to 80 F! (Highest in the history).

 After a long dormancy in Winter, bud chilling is satisfy during that time. Endo dormancy no more, it’s time for eco dormancy takes role.

 The environment will determine when the BUD will break. Cultivars/plant/ buds that doesn't meet the satisfaction is unable to break/ delay in bud break. This is a problem for high chill cultivars growth at Northern region. For low chilling cultivars, fluctuation of temperature (warm temperature) will causes Warm spells and then Cold spells occur and kill most of buds that break after enough in accumulating Growing Degrees Hour (GDH). Is there's a witch responsible for this? Nope! Temperature fluctuation.

 

Sky is much clearer now..

 

Altitude, Latitude, Longitude, Attitude?

 Are all 4 factors correlated? Check this statement,

"We know seasons changing are contributed by longitude and latitude. Assuming we are at same altitude; neglect able.

So then, seasons changing are directly correlated with clothes (attitude).

Resulting of Spring (low), summer (low) Fall (medium) Winter ( high)  in which, low; less clothes, medium; half cloth, and high; full body cover! (solehah gitu)"

 Extra efforts for eyes need to take accordingly..

 

 (Those who cannot view video above, please click here)

 

No pain, no gain


my bicycles and backpad. There's a guy jogging 


Moreover, beauty on spring is not easily gain. It occurs after HOT summer, senescence leaf FALL, long COLD WINTER, and after that vernalization (for flowering plant like blueberries) only then buds can break. 

Only those who experiences the COLDNESS and dullness can appreciate the color of spring. It’s fair enough for temperate region, kan

Back home in Malaysia it is "summer" all year ( dry and wet season), but here, summer and spring somehow force people to understand the importance to survive, manage, planning, and thinking seriously almost about everything (bab duit je la kebanyakannya), including their fundamental resources. No pain no gain.

 

Return to lab cycles~


road to lab.. almost 


Indeed, we are 'farmers' of our own 'field'? We are growers of trees in heaven! Have we remember a hadith said when you tasbih, tahmid & takbir;

  "Subhanallahil Adziim wa bihamdih",

 Trees will be plant for us at Heaven at the very moment? Carefully choose for absolute faith as seeds and then fertilize them with good deeds. Mardthatillah as canopy from HOT arrogant & ignorance.

 

We all are farmers in respective field. Working to harvest major crops at land of eternity.

 

All living formed follow the law of nature (SUNNATULLAH) including us. We all are just like BUDS. A bud will not break without sufficient chilling. How can bud break?


After chilling out! Chill out!

  

Finally, growers/ Farmer- cry no more. (petani tidak menangis lagi) 

trackback: Ice tree: sesejuk salju


This upcoming Spring, what intriguing me the most?


Strawberry! Of course!


note:  work in lab and greenhouse. hobby; visiting strawberry and peaches orchards. lol

p/s: teringat cerita Nujum pak belalang; "Kami semua peladang2~ Hoi!" :)

Saturday, February 21, 2009

Soalan Bonus Yang MAHA Berat



Saya tidak dapat menahan diri dari berkongsi sesuatu dengan sahabat semua.  Meskipun kebanyakan entry di blog-blog lain ditulis dengan bahasa yang baik dan sopan, kadang-kadang seperti terdengar suara hati menangis melalui penulisan yang dibaca. Bagi hati yang mudah “luluh” seperti saya (walaupun luaran tak sebegitu), saya mudah tenggelam dan melihat penulisan seseorang sebagai suara kecil hatinya, mungkin sebab itulah namanya nukilan- Nukilan adalah suara hati.

Kemarin,di Kabab House, Mujadid, sahabat saya yang bekerja di sini bertanyakan satu soalan bonus, kemudian saya bertanya kepadanya kembali,

Say to me,  is it easy to maintain relationship between couples after married? tanyaku meminta pandangan  orang yang sudah berkahwin.Mujadid membelek-belek menu di tangannya. Matanya tunduk ke arah itu. 

Terbatuk kecil Mujadid. Kemudian dia meneruskan bicara,

“It’s totally different chapter. One of my friend.. I just meet him last week told me her wife are really bossy, different before they marry."

If faz foo..(Is that so.).mulutku penuh dengan nasi dan chicken kadhai :P So, do need a discussion before proceed to that level? black and white agreement? 

“No,no, the important thing that you talk to her, make her understand the reality and situation both of you gonna through. At least you told her. It’s not an easy task though.”

Mujadid menarik nafas memandang keluar West University Avenue. Kelihatan beberapa kelibat orang lalu lalang masuk ke Bank of America di seberang jalan.

Yeah, I do agree with you.... Jawabku ringkas. Chicken kadhai terlalu pedas.

Tell me brother, do you have someone in mind or backhome? Mujadid bertanya satu lagi soalan bonus. Soalan bonus pertama dia bertanyakan bila nak kahwin.


Err.. why? tersedak aku sedikit dengan persoalan tersebut. Bukan kerana terkejut, tetapi sengaja dibuat-buat.

Mujadid tersenyum lalu menepuk-nepuk bahuku. Kemudian dia memandang tepat ke mata aku. Serius.


Ditangannya tergenggam sekeping foto. 

 

Suasana sepi seketika. Aku kaget.


Kemudian, dengan susunan lafaz Bismillah aku memulakan bicara..


Bismillahirrahmanirrahim...


Tidak terlalu awal rasanya saya mengintai sejenak tanggungjawab seorang suami. Kepada yang masih single, saya perlukan muzakarah anda. Kepada abang dan akak yang sudah berumahtangga, kalau salah tolong tunjukkan.  Sabda RSAW,


“Berbuat baiklah kamu kepada ahli keluargamu  kerana aku adalah orang yang paling baik terhadap (ahli bait) keluargaku”.- hadish


Perkara pertama yang molek dilakukan adalah sentiasa berterima kasih kepada isteri. Berterima kasih atas segalanya. Menjadi teman dikala menang dan kalah. Yang menjadi ibu kepada anak-anak. Yang sentiasa senyum walaupun diri suami kadang kala terleka dari memahami Venusians. Maafkan, kerana kami Martians. Tapi kami mahukan anda sebagai “teman karib seumur hidup”.. RSAW sentiasa berterima kasih kepada para Ummul Mukminin. Hatta, Rasulullah SAW sendiri selepas berjima’ dengan isterinya berterima kasih kepadanya! (dari ibnu Ishak dan riwayat-riwayat lain) Sampai tahap macam tu..


Pohonlah kepada isteri menulis/ memberitahu 10 perkara yang boleh membuatnya rasa bahagia, dan sedaya upaya cuba mengaplikasi apa yang ditulis. Kadang-kadang mulut berat berbicara, hanya nukilan hati dapat menyampaikan rasa. Tulislah..


Bersabar dengan isteri atas sikapnya, dan cuba menjaga perasaanya. Saya percaya para suami diluar sana kalau membeli belah, nak satu barang, terus ke kedai tersebut dan pulang. Tapi isteri tidak begitu? Satu barang 10 kedai dicari, dicuba pelbagai, kemudian baru membeli. Bersabarlah lelaki. Cuba fahami kesukaannya. RSAW dalam keadaan musafir.salah seorang isterinya  Safiyah menangis dirumah. Apabila diketahui Nabi akan hal ini, maka segera baginda pulang lalu bertanya hal keadaan. Safiyah menangis kerana baginda terlewat. Baginda lalu mengesat air mata safiyah dan selepas itu berjanji tidak dapat lewat lagi.. dan baginda tidak lewat.


Jangan betulkan kesalahan isteri di khalayak umum. Terutama dihadapan anak-anak. Ikutilah cara sebagaimana Nabi membetulkan kesalahan. kali pertama, nabi palingkan muka. Tahulah mereka yang memandang baginda tak suka. Jika berlaku but kali kedua, baginda datang dekat kepada orang tersebut dengan muka yang manis dan cara yang sopan membetulkan kesalahan tersebut.. Halus akhlak baginda..


Jangan layan isteri seperti lalat. Kita biasanya tak kisah dengan lalat. Tetapi jika pada satu ketika lalat hinggap di makanan kita, tangan ini pantas bertindak, “Piaaapp!!”. Banyak kebaikan isteri lakukan, hanya satu kesalahan cukupkah untuk memadam semuanya? Isteri itu bukan seperti lalat.


Berikan nama istimewa kepada Isteri. Panggillah isteri itu dengan nama yang menyenangkan.RSAW memanggil  Aisyah= aish’. Kita? Pandai-pandailah memberi nama timangan yang menyenangkan.


Berikan masa istimewa untuk anda dan isteri hanya berdua. RSAW buat, Abu bakar datang ke rumah, terlihat dia Aisyah dan sepupunya bermain dengan menunggang di belakang RSAW.  Abu Bakar marah. Nabi menegah Abu Bakar, lalu berkata, ini rumahku. Fahamlah Abu Bakar. Senyap dia. Baginda sendiri bermain-main dengan Aishah. Isteri itu sahabat.

Ada satu riwayat yang sangat cantik. Satu ketika, Aisyah nak melihat pertunjukkan memanah dan bermain pedang, dan meminta RSAW menemannya dengan melihat dari tingkap/ jendela rumahnya. Aisyah melihat dari belakang RSAW sampai pipi bertemu pipi! Tak lama kemudian baginda bertanya, “Dah cukup tengok ke?” sampai beberapa kali. Aisyah menjawab, “Belum2”. Hakikatnya, Aisya sebenarnya mahukan masa bersama RSAW, supaya wanita lain dapat melihat betapa intimnya mereka! (Adoo~ pecah perut Hahaha) Hadish Imam Muslim & Bukhari


 Senyumlah kepada Isteri. Senyum itu sedekah. Sebaik baik sedekah adalah untuk ahli keluargamu.  Senyum seindah suria yang membawa cahaya~ (lagu tema kat TV dulu)


 Dress  for your wife. Dress to “kill” her . Jika wanita itu mampu menghiaskan dirinya untuk suami, kenapa suami tidak? RSAW setiap petang bersiwak, mandi sebelum tidur. Memakai bau-bauan yang menyenangkan. Pakai pakaian yang baik, dan tanya pendapatnya bagaimana pakaian saya pada hari ini? biarkan dia menjadi orang pertama yang memuji pada hari tersebut!.


Dan yang paling penting sekali , sentiasalah berdoa kepada Allah supaya dijaga, dikekalkan dan dirahmati sentiasa hubungan suami isteri. Pada Allah ada segala jawapan, kita ini makhluk punya banyak persoalan.



Niat bukan untuk mengajar, tetapi terbelajar.


Akhir kalam,

(AMARAN: APLIKASI HANYA SELEPAS DIIJABKABUL)

 

Brother Fadhli! Brother! Panggil Mujadid beberapa kali.

Tersentak aku dari termenung yang panjang. Chiken kadhai sudah habis. Kemudian aku baru berkata,

"Brother..Actually-"

*to be continue..

* sori intro terlalu panjang. Nak cerita makan kat kedai tu.. makan kat sini ok...


Wednesday, February 18, 2009

MeNdAmBa WaHyU Ya RoBBi


Anta aliran sains, nak bercakap pasal agama, anta kena belajar sekurang-kurangnya hal-hal usuluddin, atau ambik senawi.” ujar Halim tenang.

Tergaru-garu kepala Syukor bila mendengar ayat pemati hujah dari Halim.


Yang tu ana faham syeikh, memang menyesal sejak dari dulu tak ambik sekolah arab. Sekarang ni pun ana cuba belajar sedikit demi sedikit. Tapi di mana nak cari guru?” perlahan Syukor menjawab.


Halim mendekati sahabatnya itu dan cuba menenangkannya.


Yang lepas tu lepas la. Kat sini banyak kelas pengajian, dan ceramah-ceramah ustaz. Dari situ boleh belajar sesuatu. Nak cakap pasal agama kena berilmu, kena ada asas.”


Senyap Syukor bila mendengar kata-kata tersebut. Seolah-olah walaupun sudah setahun dia mengikuti kuliah agama di sekitar kawasan tersebut, dia tetap inferior jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang mempunyai latar belakang agama. Bukan kali pertama dia mendengar pendapat sebegini. Malah berkali-kali. Sedikit sebanyak menggangu gugat semangatnya. 


"Kalau nak beramal itu mesti berilmu, ilmu tanpa amal itu ibarat pohon tak berbuah, Amal tanpa ilmu itu takut menjadi bidaah yang sesat, terutama dalam hal-hal agama." sekilas buah-buah ceramah seorang ustaz tergiang-giang di telinganya.


Syukor tidak mahu dikatakan sesat! Beramal tanpa ilmu! Namun acapkali dia ingin beramal, ada sahabat yang bertanyakan dari mana sumber di pelajari, dan siapa yang mengajar. Mengeluh mereka bila mengetahui Syukor banyak belajar melalui buku-buku dan pergi ke ceramah-ceramah pengajian satu hala sahaja. Buntu Syukor memikirkannya. Sesatkah aku?


Suasana sepi seketika. Syukor menarik nafas dalam-dalam, kemudian memandang muka Halim yang sejak dari tadi melihat telatahnya.


Bukankah dengan mengikuti ceramah itu sudah memadai? Jika ada yang tidak di fahami ana boleh tanya ustaz tersebut” ujar Syukor lagi perlahan dengan senyuman yang cuba di buat-buat.

 

Perbincangan itu bermula bila dia menyatakan dia mahu menjadi seorang muslim yang beramal dengan Islam, dan beberapa rakannya yang berlatar belakang agama segera menemuinya.


hm, tak sama kalau nak banding dengan mereka yang belajar senawi syeikh, tak sama.. Kalau adab menuntut ilmu kena ada berguru, majlis dan pelajarnya. Tak sama syeikh, kalau belajar secara bertanzim dan terancang seperti senawi. Bagi ana, cara belajar agama tu maknanya anta sampai kena bawa buku tulis apa catat apa yang disampaikan! Barulah belajar agama namanya!” kata Halim serius!


-benarkah begitu?-


Itu mungkin antara dialog biasa yang sering kita dengar dari sahabat-sahabat di universiti. Di universiti semua umat dari latar belakang yang berbeza berkumpul &bertemu, tak kira dari mana asalmu, di universiti adalah sebagai medan ujian yang sangat mencengkam. Di sini, diri boleh mengenal SARKASTIK @ HIPOKRIT.


Golongan aliran sains yang dikatakan baru mendapat “hidayah” di Universiti ini mempunyai semangat yang tidak kalah juga kepada rakan-rakan yang berlatar belakangkan agama. 


Isunya cuma..


Ilmu pengetahuan. 


Universiti adalah tempat semua perkara yang baik @ tidak berkumpul. Ia adalah tempat pertemuan universal ilmu-ilmu dan pengetahuan tersebut. Terpulang pada diri, yang mana nak dipasang pada diri.


Pengetahuan @mempelajari sesuatu @ mempunyai pengetahuan dalam sesuatu hal adalah perkara yang semua orang alami. Seorang doktor mempunyai pengetahuan bagaimana penyakit HIV itu merebak, seorang ustaz mempunyai pengetahuan bagaimana nak melaksanakan hukum hudud. Seorang yang menjaga batas-batas ikhtilat mengetahui padahnya bercouple. Tidak perlu setiap mereka melalui semua itu untuk memahami kesan dan akibatnya. Itulah pengetahuan.


BERBEDAKAH ILMU & PENGETAHUAN?


Saya tahu banyak perkara tentang perkara yang membatalkan syahadah kerana saya belajar tentangnya”; 


“Saya memahami tentang perkara yang membatalkan syahadah kerana pengetahuan itu telah menjadi ilmu dalam diri saya”,


Tahu dan faham.


Segala maklumat tidak dapat tidak sebagai Muslim mestilah disaring selepas menerima pelbagai input. Perkara yang disaring oleh diri yang dirasakan tidak sesuai dengan fitrah untuk dipakai di gelar sebagai "pengetahuan" dan kesedaran dalam memahami & mengaplikasi sebarang pengetahuan digelar sebagai "ilmu". Ilmu yang mendatangkan manfaat lebih molek jika dapat difahami akan natijahnya.


Jangan di risau sangat pandangan manusia itu kerana pandangan Allah itu yang paling utama.


DIALOG TERAKHIR


Err, awak ni dulu sekolah agama ke?


Kenapa?


Sebab tahu pasal agama.. dsb..bla,bla,bla..


   Saya tahu.. kerana saya seorang MUSLIM!

**********************************************************************************

Sahabat, tolonglah berhenti meng'sekular'kan diri.


Tak kiralah dari latar belakang mana kita semua datang, jika kita mengucap syahadah dan bergelar muslim, buatlah semuanya kerana Allah. Tiada siapa yang boleh menjamin lahir Islam dan matinya Islam.. Berdoalah kita semua supaya di akhirkan dengan husnul khatimah.


Ilmu itu di tuntut dari buaian hingga ke liang lahat. Tidak terhad jika nak di bandingkan dengan sebenar-benar ilmu milik Dia yang Hak. Tanggungjawab seorang MUSLIM tidak terpikul pada orang yang beraliran agama sahaja, tapi kepada kita semua.


Jangan di lupa pesan kekasih dalam surat cintaNya,




Kepada pelajar yang mempunyai pengetahuan agama, sedarlah ilmu yang ada pada diri itu ada hak untuk diagih-agihkan kepada sahabat-sahabat yang kurang dengannya.


Kepada pelajar aliran bukan agama, sedarlah bahawa diri ini mempunyai kehendak dan tanggungjawab dalam memahami risalah tauhid.


Kerana perjuangan menegakkan risalah tauhid tidak datang menggolek, dan tidak terbang melayang pabila nasrani, yahudi dan musuh-musuh Islam mara sebagai al Ahzab (Tentera Bersekutu).




UMMAH- its not a third person but we are.


 



click here if you cannot view the video above

-anak murid tumpang belajar-

p/s: tertawa bila ada khatib membicarakan tentang "salafi sekular". Salafi sekular?? Wallahua'lam.

*nama & dialog diatas hanyalah rekaan semata-mata, jika bersamaan hanyalah kebetulan @ memang disengajakan. :D

Tuesday, February 17, 2009

Google reader punya susu, Bloglist dapat nama..

Salams.

I have learn a few things today. It all started when I noticed my blog link at one of my friend's bloglist have not been updated although I have published several new posts. What actually happen?  

First, as we all know, the bloglist is empower by Google Reader. Anything that have been published by bloger will be updated via feed within Google Reader.

The problem rises when post that have published deleted.

I'm not really sure how long Google Reader takes to synchronize within the actual post and feed that created on Google Reader at bloglist. The prices that need to pay is broken link occur when someone click on link that the post actually have been deleted before. I called it "ghost link". So by defination, it will connect you to error status as broken link usually give.

That's all so far. Have anyone experience the same? Un-updated post link on bloglist?

p/s: One other factor most probably i love to play with HTML code. Probably I change something important without noticed. Fortunately, I save the HTML code somewhere safe. Hehe.

Saturday, February 14, 2009

sTrAwBeRrY fIeLd DaY! YeA~~

All about strawberry...


Dr,

I will be out of town this friday because I will be at Gulf Coast Balm City for Strawberry Field Day. This is the reason I will not show up on class this Friday. Have a good weekend in advance!

Fadhli."

Butang send ditekan. Email dihantar kepada instructor untuk kelas Advanched Physiology. Rabu lepas baru sahaja menduduki peperiksaan pertama untuk subjek itu. Yang penting sekali, exam 1 memang mudah, dan jangan ambil ringan peperiksaan yang menyusul, terutama yang kedua dan ketiga, kerana ia tidak lah semudah yang disangka.




bed sheet yang di kenakan 11 jenis herbiside untuk melihat kesan terhadap hasil tanaman

Apa pun, 

Strawberry Field Day, here I come!

Kami bertolak dari sini jam 9.30 am seramai 6 orang. Dr Folta, David Salama, Ting ting, Asha, Quan Zhaou, dan aku dengan menaiki van pun meluncur ke selatan. Perjalanan selama 2 jam lebih diisi oleh perbincangan intelek Asha (post-doc) dan juga cerita-cerita kelakar tapi mantap berisi dari Dr Folta. 

Ini merupakan kali kedua aku melawat Guft Research Center ini. Kali pertama bersama-sama dengan lebih ramai pos doc dan graduate student, iaitu pada ogos lepas, semasa Florida Ag Expo. Kali ini mungkin agak teruja kerana musim panas sudah hampir tiba, dan di dengar dari kawan-kawan se lab, masa program ini adalah waktu yang sesuai dengan masa memetik buah strawberri. 

gambar petani bersama strawberry kesayangan

Ada tujuan ke sini. Pertama, Dr Kevin Folta akan menyampaikan kertas kerjanya kepada para petani di sini. dan kedua, nak makan strawberry!! Yea~Salah satu niat ke sana. 

Dengan penuh langkah seronok, kami menuju ke selatan. Setiba sahaja di sana, cuaca semakin panas. Head irrigation dilihat kiri dan kanan Plant City. Bed Sheet  untuk strawberry, tomato, raspberry dilihat kiri dan kanan. Besar tempat ini. Boleh dikatakan macam pusat penyelidikan untuk para peladang tentang tanaman mereka. Kira macam MARDI @ PORIM la. Memberi khidmat nasihat dan juga makluman kepada para petani. Its grower choice. They grow the crops.

4 stesen yang terdiri daripada plot kajian jenis baja, jenis hebiside, kajian nematod dan pengawalan terhadap tanaman, plant breeding menyusul selepas jam 1.30. Panas terik disini, lebih kurang 80F.  



strawberri masih dalam peringkat belum matang.

Cari-cari strawberry, tapi tak masak lagi. ada buah, tapi tidak ranum.. mungkin kesan dari sejuk yang panjang dalam musim winter ini, waktu untuk buah masak terlewat 1 bulan. Adalah penting untuk buah strawberri mendapat chilling requirement dalam membolehkan rasa manis diperolehi. Seperti di Cameron Highland, kan ke kita ada buah strawberri? Cultivars yang tengah popular sekarang adalah Florida Gradient, Sweet Charlie, Elyana. Buah strawberry octoploid, yang terdiri dari 4 pasang genomes AAA'A'BBB'B'. Jadi, kemungkinan untuk mengetahui kombinasi genome apa yang terhasil dari kacukan adalah tidak mematuhi prinsip Mendel 1 dan prinsip mendel kedua, termasuk juga dari segi nisbah 3:1 dan 9:4:4:1. Berbeza sama sekali!

Bukan mudah untuk mendapat cultivars yang mempunyai rasa yang sedap, daya tahan terhadap penyakit, dan mempunyai aroma dan  yeild yang tinggi. Terdapat 3 peringkat dalam melakukannya, kacukan secara skala besar-besaran, dan pilihan di buat berdasarkan karekteristik yang diingini, penyaringan terhadap daya tahan penyakit, dan paling penting sekali adalah RASA strawberry yang memenuhi kehendak pengguna.


Aku pulang tanpa merasa sebarang strawberry. 

"prof, when is actually time for the strawberry fruit rippen?"tanyaku dalam perjalanan pulang.

"Well, probably in March, due to overchill last winter..etc"

Aisyeh! Lambat sebulan la pulak. :P


"dah-dah, jom balik suma, kome tunggu apa lagi?"kata Kevin dengan pelat pekat Bota.:D

Thursday, February 12, 2009

To every Israeli soldier

          link 


Listen and listen well
O! One who could have been our brother
For we are one people, whether you like it or not
You are a Semite, A son of Israeel (Issac)
I am a Semite, A son of Ismaeel (Ishmael)
Our father, the father of both you and I
Is Ibrahim (Abraham)
Or are you one who will even deny his own father?

Listen and listen well
O! One who could have been our brother
We will die on our feet
But we will not live on our knees.
You know how to kill, But we know how to die
Hitler gassed 6 million of you, but he could not kill your spirit
Those who died only made stronger, those who remained alive
Why then did you imagine that if you became Hitlers
The results of your 'gassing'
Would be any different?

Listen and listen well
O! One who could have been our brother
Just as others silently watched you going into the gas chambers
Others silently watch us burying our children, the children that you
continue to kill
But we remind ourselves
That the blow that does not break the back, only strengthens you.
O! You who used to be the People of Musa (Moses),
But today you have become people of the Firawn (Pharaoh)
Remember we are the real people of Moses, for we, not you, believe in his
message
Remember that when the fight is between Moses and Pharaoh
Moses always wins.

We say to the silent watchers, the cowards,
We say to those who sit securely in their homes
We are the front line who are holding back the enemy
When we fall, it will be your turn.
Remember O! Arabs
The story of the White Bull (Al Thawr il Abyadh)
Who said to the world when the tiger finally came for him
Listen O! People, I do not die today,
I died when the Black Bull died.

Listen and listen well
O! One who could have been our brother
We did not come into this world to live here forever
Neither did you
One day we will all go from here
Whether we like it or not

What is important my brother, son of Israeel
Sons of a Prophet, O! What have you become today?
What have you allowed them to make you?
Kill us, if that is what you want to do
At least we die at the hands of our own brothers
And not at the hands of strangers

Listen and listen well
O! One who could have been our brother
We laugh as we see your Apache helicopters and F-16 jets fly overhead
We laugh because we can smell your fear
Why else do you need Apaches and F-16s to fight children with rocks?
A battle of honor is between equals
We challenge you, you who have sold your honor
Come to us as equals so that we can show you how to die with honor
We laugh at you because we know, that not in a million years
Will one of you ever have the guts to stand up to one of our children
Without hiding behind an array of weapons that the American tax payer gives
you
We laugh at you, because that is what every warrior does
When he faces an army of cowards.

Listen and listen well
O! One who could have been our brother
It is not whether we live or die that is important
It is how we live and how we die
Ask yourself: How would you like to be remembered?
Without respect, despised and accursed through the centuries,
Or blessed, honored, your passing mourned.
Allah is our witness: We lived with honor; begging for no favors
And He is our witness: That today we die with honor, on our feet
Fighting until the last breath leaves our body, even if all we have in our
hands are stones
He is the witness over us both
As you kill us and as we die
And to Him is our return

Listen and listen well
O! One who could have been our brother
On that Day, my little baby who you killed last night
Will ask Him for what crime she was murdered
Prepare your answer, O! One who could have been our brother
For you will answer to Him
I swear by His Power: You will answer to Him.

Mirza Yawar Baig

Tuesday, February 10, 2009

Allah MaDe Me Funny ?!

Salams,

This landmark concert film follows three acclaimed comedians on stage and off as they lift the veil to reveal the humorous truth of what it's really like to be Muslim in America. Mo Amer, Azhar Usman, and Preacher Moss poke fun at themselves, their communities, government, human nature and the tricky predicament of living in post-9/11 America. Featuring music of rising indie scene artists, Allah Made Me Funny: Live in Concert is rollicking good fun and gives people of all cultural backgrounds an opportunity to laugh hard, drop their guard and open their minds.



Running Time: 83 minutes

Tonight, I have a chance to watch this movie, for FREE. Its has been organized by IOC (Islam on Campus). Have you guys watch it?




Sunday, February 08, 2009

TeNgAh bErMaIn

kepada semua. blog tengah dalam pembikinan. tengah bermain-main dengan kod HTML ni. Content selamat.  Harap maklum. Maaf ye~ :)

updated:

after 3 hours playing with HTML, what you see is the final product. Construction complete! Unit ready (guna suara Red Alert punya narritor)  :Peace

`still, its an ongoing project' Any comments and suggestions are 
most welcome. :)



Di atas & bawah adalah background layout yang kini menjadi background untuk netbook & laptop. Software yang di guna Picasa 3.0 google. Untuk mendapat layout blog, gambar ini di upload ke photobucket dan di edit di sana. Mudah je. Ni pun kali pertama cuba buat.




Selepas diedit, copy URL untuk layout kat HTML code untuk background. Kod HTML banyak di website. Bahagian ni yang yang paling mencabar untuk 1st timer.Warna font, heading dan sebagainya, kod HTML ada kat website. Banyak. Edit sahaja dong. Boleh tanya Haji Google. Hehe..

Akhir skali, Alhamdulillah. Dalam keadaan tertekan ni aku teringat iklan di TV masa muda remaja dulu

"Inilah caranya kami lepaskan tekanan~~" *in positive way?

Saturday, February 07, 2009

IcE TrEe- SeSeJuK SaLjU

Kat sini mana ada snow, kawasan sini panas.”

kata kawan-kawan semasa aku baru tiba di sini. Tapi pagi ini aku melihat ice tree dalam perjalanan ke department.


Eh, cantiknya.” spontan aku berkata. Sayup-sayup beberapa orang memberhentikan kenderaan mereka untuk melihat panorama yang unik itu. Beberapa orang mengambil gambar. Aku pun tak mahu ketinggalan. Kamera kesayangan ada di dalam beg. Apa lagi.


Clik, clik” beberapa keping gambar diambil sebagai kenangan dan info.


POKOK AIS?


Kaedah head irrigation ini digunakan oleh pemilik ladang disini untuk menyelamatkan pokok pada musim winter disebabkan cuaca yang begitu sejuk. Secara teorinya, apabila ais membeku pada pokok tersebut. Perubahan dari cecair kepada pepejal akan membebaskan haba. Jika mengharapkan respirasi dari tumbuhan, pada masa sejuk, ia adalah sangat perlahan. Ais yang terbentuk adalah O celcius @32 Fahrenheit. Maka ideanya, pokok yang diseleputi ais paling tidak pun akan dapat suhu O celcius. Secara teorinya, pokok tersebut dihalang jatuh ke suhu yang lebih rendah dari 0 darjah celcius.


Idea ini TIDAK sama seperti tasik yang beku dengan ais, tapi ikan dapat hidup di dasar tasik. Suhu di dasar tasik lebih tinggi dari permukaan kerana ais telah menutupi permukaan. Ataupun prinsip iglu. Ada sahabat dari India memberitahu tentang perigi di negara dia. Semasa musim sejuk, air pegi suam, tak sejuk macam musim panas. Menarik tu! Prinsip termostat? Entahlah, kena tanya orang fizik @ en wikipedia.

Malam semalam 22F, maka suhu di dalam pokok adalah lebih tinggi dari itu. Peladang akan keluar pada pukul 2 pagi sebelum suhu jatuh ke 32 Fahrenheit untuk memasang water sprinkler ini. 22 Fahrenheit? Berapa degree celcius tu?



Mari mengira~

F/ºC= 1.8/1,

0 celcius= 32F

maka, untuk F ke celcius,

= (22-32)/1.8

= ~ -5 degree celcius


dari celcius ke Fahrenheit

= (-5 x1.8) + 32

= ~ 22 Ferenheit


Oleh itu dari awal pagi sehingga jam 10 am @ bergantung kepada suhu dan tidak terik matahari, ais terbentuk. Bila mentari senyum ceria, ais mula mencair.

Samada air di pancurkan ke pokok bergantung kepada suhu malam ni .

DORMANCY/DORMANSI


Bud (tunas) terbentuk pada waktu summer, kemudian sampai waktu musim sejuk, bergantung kepada spesies, 2 perkara akan berlaku; pengumpulan kepada chilling requirement atau vernalization.


Pada masa Spring, tunas akan pecah (break) dan akan membentuk tunas bunga @ tunas vegetative. Kini tisu yang juvenile (rumaja) sudah bertukar kepada tisu mature (dewasa). Macam kita la juga, peringkat remaja (sekolah menengah ke universiti), kemudian dormancy (menganggur @ tunggu konvo) dan akhir sekali peringkat dewasa (alam pekerjaan dsb) :D

Its nice to see ice/snow as a visitor, but to stay?? Brr.. perhaps not. .”(Jangan marah orang utara )

:Peace

Thursday, February 05, 2009

VaLeNtiNe DaY!


Salams,
Poster ini adalah hasil usaha seorang sahabat di Malaysia (Suhaimi) untuk Valentine Day. Masih panas lagi. Boleh digunakan sebagai gambar profile untuk YM@skype@MSN dsb. Juga boleh sebagai wallpaper.;) Agar mesej ini sampai sebelum 14 Febuari.

"Poster ini untuk semua". kata beliau, tenang.





















Kredit kepada Kelab Remaja Lestari Pulau Pinang.

Terima kasih , suhaimi ;)