Tuesday, October 11, 2011

100 likes

Fikret menarik nafas lega. Kopi itu dihirupnya perlahan-lahan. Panas.

Segala kekuatan yang dikumpulnya sejak beberapa minggu yang lepas nampak membuahkan hasil.



"Congrats! Tahniah tau!" balas salah seorang rakan Fikret menerusi wall facebook.

"Tahniah Aishah & Fikret~ korang memang sepadan!" di antara berpuluh komen yang ditinggalkan.


Pertukaran profile picture yang dulunya seorang, kini berdua dan nampak intim banget!

Status pertukaran Fikret dari single kepada in relationship itu mendapat respon positif dari pelbagai pihak.  Senyum lebar Fikret apabila perhubungannya itu 'direstui' hampir '100 likes' dari friendlistnya!

Ada pula yang membaca statusnya itu dengan perasaan bercampur baur cuba tanpa sebarang judgemental.

Fikir segelintir mereka, mungkin dia tidak tahu, maka menjadi kewajiban kepada yang tahu untuk memberi tahu!



SEDIH


Bukan mudah untuk mengistiharkan perasaan cinta. Banyak kekuatan yang perlu dikumpul.

Walaupun ada ketikanya perasaan itu diletakkan pada masa dan orang yang salah, sebagai langkah pertama, yang ingin menegur perlulah menghormati perasaanya itu.

Namun khilafnya itu perlu diberitahu juga.

Saya sedih. Perasaan saya masih bercampur baur. Sehalus bagaimana lagi untuk diberitahu? Kongsi bersama saya kaedahnya?

Perasaan bercampur baur itu kebanyakkannya telah saya coretkan dalam entry Walima Pertunangan.




seperti best sahaja lagu ini, kan?. Kalau melihat senikatanya, banyak pesanan yang bermanfaat kepada lelaki walaupun poyo, tetapi diterima kerana win-win situation untuk tidak mengatakan YA pada sesuatu tawaran. Ada 'kekasih' yang menunggu. :D



Sunday, October 02, 2011

Saturday, October 01, 2011

Usaha, tawakkal dan redha

"Ish, macamna boleh silap! Soalan camni aku tahu nak buat!" 


keluh Zahari sendiri.

sesal bercampur marah dengan kecuaiannya itu dalam menjawab soalan peperiksaan.

Soalan tersebut sama sahaja dengan soalan pada tahun lepas yang telah dikaji dan dijawabnya bersama rakan-rakan.

Soalan yang pada anggapannya tidak menjadi masalah, telah menghalangnya mendapat  markah 100% dalam peperiksaan itu!

arrgghh!! silap! silap!



USAHA

Dalam persedian menjawab soalan, usaha itu boleh dibahagikan kepada beberapa fasa.


Fasa 1: mencari soalan peperiksaan lepas, atau latihan supaya dapat membuat latihan dan perbincangan

Fasa 2: mencari beberapa orang lain juga untuk menggiatkan lagi usaha untuk latihan untuk perbincangan berkumpulan.

Fasa 3: menjawab soalan tersebut tanpa melihat skema jawapan yang telah sedia ada. Kemudian semak semula, samada jawapan yang ditulis sama dengan skema jawapan.

Fasa 4: tidur yang cukup dan rehat sebelum hari peperiksaan.

Ok, mari lihat persamaan (equation formula) dibawah




Persamaan usaha:

Fasa 1 sahaja =

tahniah, anda dapat teknik 'mencari' soalan!


Fasa 1 + Fasa 2 sahaja=

tahniah, anda mendapat kawan dan buah fikiran orang lain



Fasa 1 + Fasa 2 + Fasa 3 =

tahniah, anda faham soalan semua. Tapi anda 'blur dan bengong' ketika menjawab soalan dan diakhiri dengan "Alamak!!" selepas menyemak nota kembali.



Fasa 1 + Fasa 2 + Fasa 3 +Fasa 4 =

anda layak untuk berkata "Saya sudah usaha, kini tawakkal kepada Allah"




mujur ada study group ni.. :D






REDHA ITU DI MANA?

Sering jika kita menjawab soalan survey dari kawan-kawan kita untuk kerja kursus kita, pasti akan diselitkan soalan seperti

"Adakah anda gembira dengan hidup anda?"

A. Ya        B. Tidak

Menurut kajian psikologi dari barat, kalau ada orang menjawab (A. Ya), maka survey tersebut dilihat bias atau menipu, kerana orang yang menjawab soalan tersebut tidak serius.

Normal bagi seorang muslim yang baik untuk memilih (A. Ya) sebagai jawapan.

Ya percayalah, memang normal. Sering rakan dan perbincangan di sini berpesan,

"A good muslim is whenever a Muslim was tested with trial and tribulation, whether in hard time or easy time,  they believe its all are good for them. 


We believe, everything is from Allah, and regardless of the outcome, He knows best, while we do not no


And give reminder, as reminder is precious to a Believer".




em. em. :)



******************

SYUKUR & SEDAR

Zahari tersedar, mungkin ada orang yang lebih tidak bernasib baik darinya seperti exam yang lepas. Dia yakin, Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Fasa 4 untuk usaha telah pun dilunaskannya dengan cemerlang.

"Perkara lepas" getus Zahari,  dan kemudian menarik nafas dalam-dalam pula untuk mengubat kecewa hatinya.

Zahari melihat gred permarkahan untuk subjek tersebut.

........

A = 90-100
B = 80-89
........

Bila difikirkan, ada beberapa rakannya tidak mendapat B pada peperiksaan yang lepas. Dia perlu belajar bersyukur!


Puncak kekecewaan telah menurun dengan mendadak. Malah ianya menjadi pengajaran buatnya supaya lebih berhati lain kali.

Dia yakin, peperiksaan tanpa persediaan usaha yang jitu dan tawakal kepada Allah yang mantap menyebabkan dia tersalah menjawab soalan sahaja. Jika tidak, pasti gred subjek tersebut menjadi lebih parah!

Zahari menekan short cut contact di Iphone 4 nya.

"Hello"

"..abang tension la"..(sekadar gambar hiasan)

PERIKSA OH PERIKSA


"Hai sayang, abang tension la. exam tadi tercuai la.. 'careless mistake'.." kata Zahari pada aweknya.

"Takpe, ayang percaya abang dah buat yang terbaik.Ok, kita makan kat tempat biasa ek. Ayang belanja" manja melentok suara di sebelah sana membalas.


......

Ya, Zahari sangat  risau tidak mendapat gred A kerana kecuaian, selalu begini.

Peperiksaan dunia..


Peperiksaan akhirat? (satu bab dah FAIL!!huahuahua)

Masa untuk study sebelum ujian terakhir




(semoga Allah sentiasa memelihara kita semua.)