Thursday, September 29, 2011

Sebulan lebih sudah

Salam,

Sudah sebulan lebih saya meneruskan pembelajaran. Agak terkejar-kejar juga akibat rehat terlalu lama. Setahun itu masa yang panjang. Namun ianya dirasakan seperti mimpi

“Fadhli, congrats!” ujar Mithu, post-docs yang sedang sarat mengandung anak keduanya.

Thanks!”, balas aku pendek dan tersenyum.

Biasanya kami sembang-sembang kosong sebegini pada waktu tengahari (lunch hour) atau ketika hampir waktu pulang, sedang dia menunggu suaminya Divindu yang berkerja di banggunan lain.

“You have been promoted from Msc to phd. How does that feel?” tanya beliau lagi.

Mataku ketika itu sedang asyik melihat kecantikan pepohon sakura yang sedang mekar berkembang.

AKu mengalihkan pandangan ke arah Mithu dari jendela tujuh (Windows seven) dihadapan.

“Frankly speaking, I feel like I was sleeping for one year, having a good dream, and just wake up this morning and find myself still stuck at this place!” cubaan untuk melawak dalam english. Bukan setakat kelas itu terkejar-kejar, tapi nak speaking juga merangkak sedikit, kerana slang manglish sudah pekat. Smile with tongue out

Kami ketawa. Aku ketawa, tapi masih fikiran masih memikirkan exam dan kerja rumah yang berterusan menyapa ramah untuk sebulan ini setiap minggu. Alhamdulillah.

IMG_2955

BONUS LAGI

“How does it feel to be a father?”, soalan ini popular ditanya oleh advisor, Kevin dan ramai lagi manusia termasuk Mithu.

Kebanyakannya terkejut, bahkan ada yang mengatakan, “Fadhli, I still cannot believe you have become a daddy..”

Kedua-dua soalan itu dijawab dengan jawapan yang sama.

“…I’m not sure.. After 3 days my babygirl was born, I came here. So, I do not sure how it feel to be a father.. yet!”- jawapan bonus untuk soalan bonus.

314708_10150337539328699_761073698_7998779_1618245761_n

GADISKU.

Pesan RSAW seingat dari kuliah pengajian berkenaan kelebihan memiliki anak perempuan:

Sahih Muslim memetik Muhammad (s.a.w.) berkata:
"Sesiapa yang membesarkan dua orang anak perempuan sehingga mereka dewasa, dia dan aku pada hari akhirat akan adalah seperti ini; dan baginda merapatkan jari-jarinya.

pastilah dengan syarat supaya anak perempuan itu menjadi gadis yang solehah.

Rasulullah saw. bersabda, "Tiada seorang muslim yang memiliki tiga anak perempuan kemudian dia memberi nafkah sampai keduanya menikah atau meninggal dunia kecuali keduanya menjadi dinding baginya dari api neraka." Seorang perempuan bertanya,"Apakah dua anak juga?" Rasul menjawab, "Atau dua anak perempuan." (HR Thabrani)

 

DITARIK-TARIK

Seorang wanita, jika gagal menjadi muslimah yang berakhlak baik dan bermoral baik, kerana akhlak itu benihnya dari aqidah,padahnya juga akan dikembalikan kepada lelaki.

Bukankah…

“Kaum laki-laki itu adalah pemimpin bagi kaum wanita…. (QS an-Nisa’ [4]: 34).???

Teringat juga, seorang wanita itu boleh mengheret 4 lelaki ke dalam neraka bersamanya.

1. Daddy- papa jahat! (bukan kerana tidak berilmu agama, tetapi mengabaikan tanggungjawab, dan hak anak perempuan untuk mendapat didikan agama, dan bimbingan sebagai muslimah)-

Aku kini seorang abah.. insyallah usaha!

2. Hubby- iyee I love you itu tidak dapat menyelamatkan seorang suami yang tidak berusaha, bertangguh-tangguh dalam mengkoreksikan isteri yang diibaratkan seperti tulang rusuk itu untuk terus jahil dalam beriman. Oh, kena berhikmah?- mendiamkan diri @ pejam sebelah mata pada hukum Allah yang sudah terang dalilnya itu bukannya berhikmah. Akhirnya, u jump I jump?

AKu pun seorang hubby beristeri satu.. insyallah usaha-usaha!

3. Brothers- kalau buat tak kisah, tidak tegur kekhilafan, kena jugak la..

Aku ada seorang akak. Alhamdulillah la, akak ni baik, kawin dengan orang baik, semoga kekal sampai ke syurga..

4. My son- anak kalau buat tak tau mak dia kuat ngumpat ke, berjambul etc, kena jugak..

Aku ada seorang emak.. Alhamdulillah, pikir emak, sejuk rasa satu badan.. (sebab perut dia sejuk bila mengenangkan aku.. hehe)

webcam

RINDU

Insyallah.. harap Alisha tidak menangis banyak lagi.. Kesian ummi, sampai terpaksa mengamalkan petua orang tua-tua, meletakkan kain pelikat abahnya sebagai alas tidur dan selimut.

Kebetulan pula Alisha tidak menangis bila buat begitu.

Petua orang tua-tua.. tak salah diamalkan  jika tidak melanggar syariat. Yang penting kita usaha, logik atau tidak itu jangan guna sains untuk cerita.

Yang penting, ianya berkesan dengan kehendak Allah jua. Open-mouthed smile

316161_10150332399293699_761073698_7969036_699566003_n (2)310307_10150340948163699_761073698_8018455_1044353424_n

 

 

 

 

 

 

ps: doakan exam ketiga untuk bulan ini berjaya dihadapi dengan jayanya.. sekurang-kurangnya dapat ‘A’.. Ameen.

Saturday, September 17, 2011

Last minutes sermon

Salam,

Below is my first sermon for Jumaah prayer in English. Its just for my record. Smile

****************************************************************************************************

clip_image002


clip_image003

Sahih International

Say, [O Muhammad], "If you should love Allah , then follow me, [so] Allah will love you and forgive you your sins. And Allah is Forgiving and Merciful."

One of the ways to manifest our loving of Allah, by following the Prophet (salAllahu alayhi wasalam) is to do those acts that he (salAllahu alayhi wasalam) advised his Companions, and the Ummah in general, to do.

Its has been 16 days after ramadhan and we now in the another month of baraqah= syawal.

How many days left?

What are the special event that happen in this month?

A sunnah which is certainly relevant to us in these days is his(salAllahu alayhi wasalam) practice to fast six days in the month of Shawwal.

Fighting our bad desire & lust.

A great battle of Ahazab battle was on the month of Syawal. After a battle of Uhud, prophet saw did mention abotu, we came from a battle to a greater battle:

Sahabah asked prophet, is there any greater battle than this O Rasullullah? He replied, Yes, indeed

How many levels of desires?

Amarah (the lowest nafs)- i dont feel like doing any good

Lawamah dan mutmainnah.

Mutmainnah is the winner's trophy.

clip_image005

Question :How to empower our naf so that we can win the trophy?

Abu Ayyub al-Ansari narrated that Allah’s Messenger (salAllahu alayhi wasalam) said: "He who fasts Ramadan, and six of Shawwal, it will be (in terms of rewards) as if the fasted a whole year."
[Muslim, at-Tirmidhi, Abu Dawud, Ahmad, Ibn Majah] 
So this is an established sunnah, which carries a great reward.
In commenting on the above mentioned hadith, As-San'ani said in Subul us-Salam: "If the thirty days of Ramadan fasting are assimilated with the six days of fasting in Shawwal, it altogether makes 36 days. According to Shari`ah, each virtue is rewarded ten times. Therefore, if we multiply 36 with 10, it makes 360, a number which equals the days of a year. Some scholars are of the opinion that these six days of fasting in Shawwal must be completed in a continuous order right after the end of Ramadan. Others believe that is enough to merely complete six days of fasting in Shawwal (in any order, either successive or with intervals), an opinion which is deemed to be correct." We may also fast on Mondays and Thursdays, as in that case we would be following another Sunnah: A’isha (radiAllahu anha) narrated: "The Messenger of Allah (salAllahu alayhi wasalam) used to fast Mondays and Thursdays". 
[an-Nasa'i]
If it is easier for one to fast on weekends, then in that case one would still be following another sunnah at the same time: Umm Salama (radiAllahu anha)narrated that Allah’s Messenger used to fast mostly on Saturday and Sunday, and he used to say: "They are the festival days for the mushrikeen, and I like to act contrary to them." 
[an-Nasa’i, Ibn Khuzaymah, who graded it saheeh, and Ibn Hajar agreed]

 

clip_image007

clip_image009

sit down.

2nd sermon

clip_image011

Dear Brothers in Islam,

Let us increase our taqwa to Allah Almighty. let us realize that this world is only a temporary place for us to live in and the life in the hereafter is the reality and eternal.

And of the ahadith that are jawaami', or comprehensive in nature, is the hadith of ibn Abbas radi Allahu anhu reported in the mustadrak of Al-Haakim, musnad Imam Ahmad, and others, with an authentic chain of narration. In this hadith the Prophet sal Allaahu alayhi wa sallam said to a man while he was advising him:

Let us take this opportunity to strike for 6 days of fasting in the month of syawal

"Take advantage of five matters before five other matters: your youth, before you become old; and your health, before you fall sick; and your richness, before you become poor; and your free time before you become busy; and your life, before your death."

clip_image013

clip_image015

clip_image017

clip_image019

Friday, September 02, 2011

Help me.

Need help..


Okay, if all possible non-reciprocal crosses were made among a group of shrunken mutants in maize, giving rise to 10 hybrids.  For each of the possible outcomes below, list the number of complementation groups (units of function) defined by the mutants in this collection.  The number of mutant hybrids is listed; you list the number of complementation groups.  

# mutant hybrids          # complementation groups
1                                                                   
2                                  
3                                  
4                           
6
9
10             

..... (x.x)~~~/..